Cercar en aquest blog

dimecres, 17 de novembre del 2010

UN VIDEO PER FOMENTAR LES TIC A L'AULA

Després d’uns llargs dies de reflexió i pluja d’idees on tractàvem d’aconseguir l’objectiu principal de l’espot, convèncer al demés mestres d’utilitzar les estratègies TIC’s a l’aula, em volgut enfocar el treball des d’un punt de vista comparatiu. Per a fer-ho hem emprat una metàfora de contrast on situem al mateix nivell el desig de voler un cotxe nou enfront a un altre molt més vell amb la necessitat d’incloure les noves tecnologies a l’aula, deixant de banda les classes magistrals amb llibres de l’escola tradicional.

Per a la confecció de l’espot vam decidir emprar la tècnica Stop Motion, per tant vam fer una gran quantitat de fotografies per a cada element aparegut al llarg del vídeo per a donar-li l’efecte de moviment característic d’aquesta tècnica. A continuació varem modificar les fotos per tal que no apareguessin les matrícules del cotxes a fi d’evitar possibles problemes legals. Una vegada retocades, les varem muntar al Windows Movie Maker, un programa d’edició de vídeo i varem buscar la música amb llicència creative commons i que siga adequada a la web Jamendo. Per últim, una vegada havíem editat el vídeo i abans de penjar-lo a la xarxa, ens vam crear un compte al Youtube.

Aquesta pràctica ens ha permès aprendre a utilitzar programes d’edició d’imatges i vídeo, al mateix temps que ens hem iniciat en l’utilització de la tècnica, desconeguda fins ara per a nosaltres, Stop Motion. També hem après a crear-nos un compte al Youtube per tal de penjar el vídeo.
Però no tot han sigut glòries, hem tingut excessives dificultats a l’hora de muntar el vídeo al Movie Maker a causa de la nostra inexperiència amb aquest programa i la quantitat de vegades que se’ns ha bloquejat. A més no ens ha resultat fàcil trobar una melodia acorda amb les característiques intrínseques del nostre vídeo.
Com a conclusió d’aquesta tasca, a banda de resultar-nos laboriosa, podem dir que ha sigut molt profitosa a l’hora d’immiscuir-nos en la confecció de material audiovisual, situat dintre del món de les noves tecnologies.



diumenge, 24 d’octubre del 2010

Treballar amb imatges

Per a la nova tasca, m'he esforçat. No era senzilla precisament, havíem de contar un poc de la nostra vida en fotos, pujar-les a Flickr, comentar-les, compartir-les amb el grup de la classe, crear un passe de diapositives per al blog, i, en definitiva, que tot sortira bé.

Però, tot i que era una tasca de uns quants passos, m'ha agradat fer-la, perquè l'he involucrada un poc amb el que a mi més m'apassiona: el dibuix. He fet un petit dibuix per a cada una de les fotos, per a que servira com a representant de mi explicant que comporta cadascuna de les imatges. El procés ha sigut el següent: primer els dibuixos en paper; després escanejar; més tard pintar amb Photoshop CS4 (temps usat: 2h aproximadament); a continuació inserir els dibuixos a les fotos incloent els globus, i petits retocs de color de les fotos; i finalment desar en format PNG.

La part de pujar les fotos creia que seria més complicada, però resulta que no m'ha donat cap problema: m'he creat el compte a Flickr, he pujat les imatges (li ha costat un poc, la veritat) i les he agrupat en un àlbum. M'he buscat un poc la vida per a adjudicar a les meues imatges la llicència del Creative Commons. Més tard he buscat el grup de la classe (ha sigut fàcil encontrar-lo), m'he incorporat al grup i ha aportat les meues imatges.
Per a incloure la presentació del àlbum al blog ja he necessitat un tutorial (és aquest, on el noi explica bé el que cal fer), però al final el que compta és que ho he aconseguit!

Potser ho torni a fer, això d'involucrar l'art en els meus treballs per a la universitat, d'aquesta manera em motive i m'ho treballe una mica més.


Aquest és el resultat: La presentació del meu dia a dia.


Created with Admarket's flickrSLiDR.

divendres, 15 d’octubre del 2010

5 idees clau sobre la competència digital (P24-2010)

Les TIC en educació són molt importants, ja que estan incloses en el currículum i constitueixen un aspecte destacable. Vivim en la societat de la informació, i això exigeix que els ciutadans tinguin els coneixements, habilitats i actituds necessàries per a desenvolupar-se en la mateixa.

En el real decret 1513/2006 (en el que s'estableix els ensenyaments mínims) s'exposa:

Article 4/ punt 5 Sense prejuí del seu tractament específic en
alguna de les àrees de l'etapa, la comprensió lectora, l'expressió oral i escrita, la comunicació audiovisual, les
tecnologies de la informació i la comunicació i l'educació
en valors es treballaran en totes les àrees.”

Les competències que l'alumnat han de aconseguir són:

  • Alfabetització informacional: constitueix la dimensió informacional, en la qual s'aprén a obtenir, tractar i avaluar la informació de manera crítica i responsable.
  • Alfabetització tecnològica: constitueix la dimensió tecnològica, i abarca la comprensió, el coneixement i el domini de les tecnologies de la informació.
  • Alfabetització múltiple: pertinent a la dimensió de la comunicació a través dels llenguatges específics de les noves tecnologies.
  • Competència cognitiva: abarca la dimensió del aprenentatge i consisteix a utilitzar la informació obtinguda per a la seua transformació en coneixements.
  • Ciutadania digital: abarca la dimensió de la cultura digital i comprén la utilització de les noves tecnologies de forma autònoma, responsable, crítica en totes les seues pràctiques socials.

Així doncs,si observem el currículum de, per exemple, l'àrea de Coneixement del Medi en el tercer cicle, observem que s'inclou les noves tecnologies per a la consecució de aquestes competències:

OBJECTIUS CONEIXEMENT DEL MEDI:
10. Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació per a obtindre informació i com a instrument per a aprendre i compartir coneixements, valorant la seua contribució a la millora de les
condicions de vida de totes les persones.”

CONTINGUTS: Bloc 7. Objectes, màquines i tecnologies
-Valoració de la influència del desenvolupament tecnològic en les condicions de vida i en el treball.
- Utilització de recursos senzills proporcionats per les tecnologies de la informació per a comunicar-se i col·laborar.
- Cerca guiada de informació en la xarxa.
- Ús progressivament autònom de tractament de texts (ajusts de pàgina, inserció de il·lustracions o notes, etc.)
- Presa de consciència de la necessitat de controlar el temps de entreteniment amb les tecnologies de la informació i la comunicació i del seu poder de addicció.”

CRITERIS D'AVALUACIÓ TERCER CICLE:
10. Presentar un informe, utilitzant suport de paper i digital, sobre problemes o situacions senzilles,
recollint informació de diferents fonts (directes, llibres, Internet), seguint un pla de treball i expressant conclusions.”

dijous, 30 de setembre del 2010

La primera entrada

Avui a la classe de Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació hem fet la tasca de crear un blog. El blog resulta una eina molt útil per al mestre/a, pot deixar comentaris sobre temes en concret per a que altres persones puguin llegir-ho.

El blog es un espai personal i professional que funciona com un espai de publicacions petites via internet. Pot tractar del tema que desitgi el autor, i és això el que el fa una eina tan útil i flexible. Els escrits s'agurpen per articles, i aquests s'ordenen segons la data en que forin fets. A més. s'hi té la possibilitat d'afegir imatges, i fins i tot videos. Aquesta eina, doncs, sería el perfect complement a les classes.

Els alumnes poden mirar les últimes investigacions dels seus docents, els de la professió poden estar al dia del que fan els seus companys, i les persones que no estàn involucrades en el món de l'educació es poden informar i conèixer els detalls.

Hi han blogs educatius de totes les maneres. Un exemple sería el blog de "Aula Mágica" (http://aulamagica.wordpress.com), per Iván Esteban Pérez, on parla de la necessitat i la importància d'introdüir les noves tecnologíes a l'aula. Ha defensat que les noves generacions ja s'han desenvolupat junt a internet, i que, per tant, és un aspecte a seguir treballant desde l'escola. També ha exposat i iformat sobre programes i espais que es podríen aprofitar a l'escola (http://aulamagica.wordpress.com/2010/08/17/moodle-la-plataforma-para-la-ensenanza-y-organizacion-escolar).

Un altre exemple sería "Viviendo y aprendiendo" (http://www.viviendo-aprendiendo.blogspot.com), una col·laboració entre escoles d'Espanya i Agentina. En ell es parla de diferents activitas (manuals entre altres) que es poden realitzar a l'aula.

I no sols els professors poden tindre un blog, sinó també els alumnes. Com per exemple: "Els Treballs i Els Dies" (http://elstreballsielsdies.blogspot.com/), de Ana Estela i Gallach, alumna de Bachiller, on comenta les activitats que ha fet a clase i en fa una valoració personal.

E definitiva, El blog és recomanable i s'ha de explotar el més que puguem per tractar de tindre una escola més avaçada i moderna.